Сусрет са амбасадором Словеније у Београду

Сусрет са амбасадором Словеније у Београду

Председник и чланови Посланичке групе пријатељства са Словенијом састали су се, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Словеније у Београду Њ.Е. Владимиром Гаспаричем.

Милија Милетић, председник ПГП са Словенијем пожелео је добродошлицу амбасадору Словеније и упозанао га са податком да Посланичку групу пријатељства са Словенијом, у овом сазиву, чини 40 народних посланика.

Он је указао да се добри односи две земље огледају у великом броју потписаних споразума, нарочито у области привреде, пољопривреде, туризма и осталих грана и закључио да и поред тога има простора за додатно унапређење односа две земље, посебно у поменутим областима.

Навео је да је Словенија добар пример када је у питању бањски туризам и додао да Србија у том смислу има велики потенцијал који би требало унапредити.

Од великог значаја за нашу земљу је то што је велики број словеначких компанија инвенстирало у Србију и на тај начин упослило око 25 хиљада грађана, навео је Милетић.

У наставку излагања, Милетић је навео да је потребно наставити сускцесију и решавање предмета „Крка Ново место“ у Сврљигу, као и других предмета које су предмет сукцесије.

Милетић је истакао да је сарадња влада Србије и Словеније на узлазној путањи, чему је посебан допринос дао и премијер Србије лично, а што желе да учине и народни посланици. До краја месеца одржаће се састанак чланова Одбора за спољне послове два парламента, навео је Милетић.

 

 

Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич истакао је да је Србија значајан партнер у политичком и економском смислу и да представља огроман потенцијал и тржиште које треба поштовати. Указао је на досадашњу добру економску сарадњу, као и да је Србија када је у питању увоз и извоз робе у Словенији, на првом месту у региону. Поздравио је напоре Владе Републике Србије, када је у питању долазак страних инвеститора у Србију, као и спровођење реформи на путу ка ЕУ.

Амбасадор је истакао да би било пожељно да Србија има почасног конзула у Словенији.

У разговору у ком су учествовали Душица Стојковић, Марија Јањушевић, Драгомир Карић, Ненад Божић, Звонимир Ђокић, Зоран Бојанић, Славиша Булатовић, Горан Ковачевић и Нада Лазић, указано је на традиционално добру сарадњу два народа, као и на потребу интензивирања парламентарне сарадње.

Саговорници су упознали амбасадора са одличном сарадњом коју Србија има са Националним конвентом и невладиним организацијама.

Такође, навели су да је од посебног значаја формирање Националног савета Срба у Словенији, које има за циљ очување културног и етничког индетитета српског народа.